Preussen

Från början ett hertigdöme som 1701 blev ett kungadöme. Den stat i Tyskland vars gränser mest har ändrats. Stora delar ligger idag i Polen, men andra i Baltikum.


Det mer än 1000-åriga Preussen var mycket stort och spände över stora delar av dagens Tyskland. Preussens historia och utveckling har varit betydelsefull för hela Europa & Tysklands historia och utveckling.


Preussen var en aggressiv stormakt under Otto von Bismarcks tid på 1800-talet som drev fram det tyska enhetskriget 1866. Detta ledde till det första steget i Tysklands förenande i och med att det Nordtyska förbundet skapades.


De var också drivande till att Tyskland blev en kortvarig kolonialmakt och att Tyska riket (1871) bildades där William I av Preussen  blev den förste tyske kejsaren.


Marienburg slott

Frimärkshistoria


Frimärksutgivningen var omfattande. Totalt 26 utgåvor mellan 1850 och 1867 innan man ingick i Norddeutscher Bund som man själva drev fram.


Efter första världskriget (1914-1918)  fick delar av Preussen avträdas till t.ex Polen. Vissa områden var diskutabla vart de skulle höra - de allierade (de segrande makterna) bestämde vid fredsförhandlingarna i Versailles 1919 att folkomröstningar skulle genomföras 1920. Dessa områden var Allenstein, Marinwerder, Saar, Schleswig & Oberschlesien. Efter omröstningarna ändrades gränserna för dessa områden. Dessa områden benämns som Abstimmungsgebieten (omröstningsområden).


Efter andra världskriget (1945-1949) ändrades gränserna igen (främst fick Polen delar av gamla Preussen).  Eftersom Preussen var så stort tillhörde gamla Preussens områden olika ockupationsmakter.

 

Från och med september 1949 sköttes utgivningen (beroende på ockupationsmakt) av DDR och Västtyskland (Bundespost) fram till 1990 då DDR och Västtyskland  återförenades.