Helgoland

Helgoland – en fascinerande liten ö i centrum för stormaktspolitiken - endast en kvadratkilometer stor med 1000 invånare i Nordsjön.


Ursprungsbefolkningen talar fortfarande Nordfrisiska (besläktat med holländska) – ett av Europas minsta språk.

 

Helgoland blev snabbt en populär semesterö för tyskar och engelsmän. Idag är ön förbunden med färjelinjer från Cuxhaven och Hamburg och det tar knappt 2 timmar att ta sig dit - rekommenderas!. 

 

Helgoland har en fascinerande historia. Ön har varit dansk, brittisk och tysk sedan 1890 efter en bytesaffär med britterna. Tyskland bytte bort områden i Afrika, tex Zanzibar (en MYCKET stor ö) för att få Helgoland.

 

Under andra världskriget var Helgoland en ubåtsbas för tyskarna. Efter kriget försökte Engelsmännen spränga hela ön efter att befolkningen evakuerats.

BBC visar händelsen här: Helgoland sprängs


1952 fick Västtyskland tillbaka ön och den stackars nordfrisiska befolkningen fick flytta tillbaka.

Frimärkshistoria


Från 1862 användes frimärken från Hamburg på ön trots att ön var brittisk. 1866 tog engelsmännen över postkontoret men man fortsatte använda Hamburgs frimärken pga att postrutten ändå gick via Hamburg, pragmatiskt minst sagt.


1867 kom de första egna frimärkena ut. Britterna och Tyskarna kom överens att valörerna skulle vara tyska shilling med Drottning Victorias relief.


Sedan följde flera utgåvor som hade både engelska och tyska valörer på samma frimärke.

Totalt gavs ett 20-tal frimärken ut fram till 1879. Det förekommer en stor mängd 2:a och 3:e handsutgåvor på marknaden som aldrig hann användas. De är inte falska men värderas inte lika högt som första utgåvan. Man får titta noga på Drottning Victorias håruppsättning för att bestämma vilken upplaga märket tillhör.