Privatutgåvor 1939-1945

I vissa ockuperade länder gavs ett antal märken ut, på privat initiativ, som ett stöd för de lokala nazistförbanden, ledningen mm. Insamlingskampanjer är den bästa beskrivningen.


Frimärkena (vinjetterna) var inte giltiga som frankering utan ett frivilligt tillägg till ordinarie frankering för att visa sitt stöd.


Vissa av märkena förekommer inte alls på försändelser från tiden.


Märkena är eftersökta och intressanta samt betingar ofta väldigt höga priser.

Belgien

Insamlingsutgåvor. Totalt gavs ett 30 tal stödmärken ut mellan 1941-1944.

Danmark

En serie gavs ut (finns även som häfte), julmärken och ett minnesmärke över en stupad dansk SS Nazist.

Frankrike

Ett 10-tal märken gavs ut - däribland det eftertraktade "isbjörnsblocket".

Indien - Azad Hind


Ett 10-tal outgivna märken trycktes 1943. Azad Hind var en Indisk exilregering i Singapore (under japansk ockupation), som ville frigöra sig från Storbritannien.


Rörelsen startades av Subash Chandra Bose som 1934 utsågs till President för det Indiska kongresspartet av Mahatma Ghandi. Ett stort misstag visade det sig. Bose stöttade öppet Nazi-regimen, arresterades och flydde till Berlin för att finna stöd där för att kasta ut engelsmännen ut ur Indien. Han fann stöd.


Bose och hans trogna fick välja ut  indiska krigsfångar i Tyskland och ungefär 2000 fick träning under namnet "Azad Hind". Truppen fick svära trohet till Hitler och Bose. I augusti 1943 ingick "Indische Infanterie Regiment 950" i den tyska armén. Man stred i norra Holland och Frankrike.   Från sommaren 1944 ingick man i Waffen SS - "Indische Freiwillige Legion".  Hela syftet var att träna upp sig för den kommande befrielsen av Indien (från engelsmännen).


Efter kriget försökte Indierna fly via Schweiz men togs av amerikanarna och sändes hem till Indien. Bose själv lämnade dock Tyskland redan 1943. Han reste med U-båt 180 till vattnen utanför Madagaskar där han åkte vidare med en Japansk ubåt till Singapore som japanerna kontrollerade.


Därifrån propagerade och stred han tillsammans med lokala oppositionella i Burma och Norra Indien med begränsad framgång. Bose är fortfarande en mycket känd person i Indien och man har gett ut många frimärken med hans porträtt. Frimärksserien som trycktes i Tyskland kom dock aldrig att användas i Indien. Indien valde demokrati istället för fascism.