Nazi-perioden 1934-1945

Anschluss Österrike - april 1938

Böhmen - april 1938 "befrielsedagen"

Sudeten 1938

Nazistpartiet med Adolf Hitler hade nu tagit makten i Tyskland. 


Man fick Saarland tillbaka redan 1935 efter folkomröstningen och inledde nu sin expansion, dock utan att behöva förklara krig mot någon.  De allierade försökte förhandla men gav med sig.


1938-1939

  1. Österrike anslöt sig frivilligt via "Anschluss" till Tyskland och fick en egen nazistregim.
  2. Sudetenland - de yttre delarna av Tjeckoslovakien (tysktalande) blev tyska genom en överenskommelse med bla. England.
  3. Tjeckoslovakien splittrades till följd av Sudetenkrisen - Slovakien (östligast delen av Tjeckoslovakien) bröt sig ut och tyskarna kunde tåga in i det som var kvar och anslöt Böhmen und Mähren (större delen av dagens Tjeckoslovakien) till det tyska riket.
  4. Litauen pressades att lämna över Memel till tyskarna.


I september 1939 startade man anfallskrig mot Polen, lett från Grand Hotell i Sopot (Danzig) och signerade samtidigt ett icke-angreppsavtal med Sovjet.


Tyskarna såg aldrig Polen (som de kallade Generalgouvernementet) som en ockupation utan som ett administrativt center och redovisas därför inte under ockupationsområden i frimärkskataloger som Michel.


En stor propagandaseger för nazistpartiet blev vinter och sommar-olympiaderna 1936.


Regissören Leni Riefenstahls två filmer  "Olympia - festival of nations" och "Olympia - festival of beauty" om olympiaden i Berlin är mästerverk både cinematologiskt och propagandamässigt.


Filmerna finns på Youtube. Hon blev nazistpartiets favorit efter att ha filmat partidagarna i Nürnberg. Hon spåddes en lysande karriär i Hollywood men den kom av sig...


Andra världskriget var ett faktum 1939. Ett svart hål öppnade sig i världs-historien.

Ⓒ Jonas Andersson

Järnkorset. En soldatutmärkelse som började delas ut redan 1813 (Napoleonkriget).


Flera varianter och storlekar finns beroende på mottagarens mod och rang.


Bilden visar ett järnkors av 1:a klass.

Mi 544-45. 1934 - 6 månader innan folkomröstningen i Saar gavs dessa ut av Tyskland. De vann omröstningen.

Cheeky bastards som Engelsmännen säger.

Frimärksutgivningen 1934-1945 bestod av knappt 400 utgåvor.


De var ofta propagandistiska, påkostade, försedda med svastikor, hyllningar till nationen, manlig styrka, porträtt av Führern, krigsmotiv och från 1943 bytte man ut texten "Deutsches Reich" till "Grossdeutsches Reich". Genomgående användes vattenmärket med hakkors.

Sorgemärken över Hindenburgs död 1934 (då Hitler utropade sig till Führer)

Nazistpartiet introducerade en arbetstagarförsäkring

Propagandan var viktig för att få folket att ansluta sig till visionen. Vykort, brevmärken - ja allt. Nedan visas några exempel. Fler propagandautgivningar finns här.